ثبت نام در مدارس ترکیه
ثبت نام در مدارس ترکیه یکی از دغدغه های اصلی خانواده های مهاجر به ترکیه است , البته در صورتی که دارای فرزندی در سن مدرسه باشند.
در این راستا سعی می کنیم اصول کلی مدارس در ترکیه توضیح بدیم , اما این نکته رو در نظر داشته باشید که جزئیات متغییر هستند و هر یکی دو سال یکبار دستخوش تغییراتی می شوند.
چیدمان دوره ها به شرح زیر است :
دبستان ۴ سال (اول , دوم , سوم و چهارم دبستان)
راهنمایی ۴ سال ( پنجم , ششم , هفتم و هشتم راهنمایی )
دبیرستان ۴ سال ( نهم , دهم , یازدهم و دوازدهم دبیرستان)
به طور کلی مدارس در سه مقطع دبستان (ایلک اوکول )و راهنمایی(اورتا اوکول) و دبیرستان (لیسه) هستند , در اکثر مدارس دو سال دو سال بچه ها از هم جدا می شوند , مثلا در دبستان کلاس اول و دوم باهم در یک شیفت هستند و شیفت مخالف سوم و چهارم هست. جالب اینکه دو سال اول ظهری و دو سال دوم صبحی هستند که برای بچه های کوچیکتر شرایط راحت تر باشه.
معلمین از هر دوره از کلاس اول تا انتهای دوره با همان دانش آموزان هستند و هر سال با آنها به کلاس بالاتر خواهند رفت . مثلا دانش آموز کلاس اولی با همان معلم و همکلاسی ها تا کلاس چهارم دبستان بالا میره و از نظر روانی خیلی برای بچه ها بهتر هست.
تمام مدارس مجهز به سیستم آموزش دیجیتال هستند (ویدیو پرژکتور و سیستم آموزشی اینترنتی مثلا استفاده از انیمیشن های آموزشی و … در یوتوب)
سال تحصیلی تقریبا اوایل شهریور شروع می شود و تا اواسط خرداد ادامه دارد. البته یک سری تعطیلات کریسمس هم در دی ماه به مدت دو هفته دارند که اگر عید فطر و عید قربان هم در سال تحصیلی باشد باز برای هر کدام یک هفته تعطیلی اضافه خواهد شد.
دبستان در ترکیه
دوره دبستان در ترکیه خیلی متفاوت با دوره دبستان در ایران سپری می شود. از آنجایی که دبستان را بیشتر محل و دوره ای برای آموزش روابط اجتماعی و آموزش مهارت های زندگی می دانند , دانش آموزان بعد از تعطیلی مدارس احساس می کنند از مهد برگشتن تا از مدرسه البته این حس در کلاس اول خیلی محسوس تر هست.
استفاده از ابزار آموزش مهارت های هنری انیمیشن های آموزشی در اینترنت , بازی های مهارتی و بسیاری دیگر از سرگرمی ها بخشی از آموزش دبستان های ترکیه می باشد. مثلا برای سرعت در روخوانی معلم بچه ها رو دو به دو کنار یک میز قرار میدهد و یک زنگ کنار دستشون میگذاره , یک کلمه رو روی یک برگه کوچک می نویسد و همزمان جلوی هر دو دانش آموز قرار میده هر کس زودتر زنگ رو به صدا در بیاورد و جواب درست را بگوید به مرحله بعدی میرسد. یا برای تقویت دقت و تمرکز و حتی توضیح ارتباط شتاب پرتاب جسم با قدرت وارد شده بر جسم در کلاس مسابقه پرتاب دارت برگذار می شود.
از اینرو آموزش های بسیار لذت بخش تر خواهد بود . ولی از حق که نگذریم واقعا برای دانش آموز کلاس اول سخت و وحشتناک هست که بدون اینکه زبان ترکی بلد باشه وارد مدرسه بشه , چون حتی نمیتونه احتیاجات اولیه اش رو توضیح بده . البته مدارس خیلی همراه هستند و حتی مشاورینی برای چنین مواقعی در مدرسه حضور دارند تا کمک والدین و دانش آموزان باشد.
در مقطع راهنمایی هم شرایط تقریبا شبیه به دبستان می باشد , با این تفاوت که معلمین بیشتری با دانش آموزان در ارتباط خواهند بود. ولی این نکته را هم در نظر داشته باشید که واقعا ضریب هوشی دانش آموزان ایرانی در مقایسه با دانش آموزان ترکی بسیار بالاتر است . به نظر من این به جهت این هست که در دبستان و حتی دوره راهنمایی بیشتر رو تربیت مهارت های زندگی و اجتماعی وقت میگذارند و آموزش های اصلی و جدی تر را به دوره آموزش عالی موکول می کنند , ولی با این توضیح هم نمیشه منکر هوش بالاتر دانش آموزان ایرانی شویم.
دبیرستان در ترکیه
دبیرستان های ترکیه بیشتر تنوع دارند , مثلا کسی که علاقه به فقه داشته باشه به مدرسه فقه میره و کسی که به فن علاقه داشته باشه به مسلک لیسه و کسی که دروسی مثل ریاضی و تجربی و ادبیات و …. به آنادولو لیسه میره .
اینجا یک نکته داره که برای دانش آموزانی که میان دوره قصد مهاجرت دارند باید حتما کارنامه دو سال آخر تحصیلشون رو با مهر مدرسه و آموزش و پرورش به همراه خودتون داشته باشید که یکی از مدارک ثبت نام هست.
ولی برای شروع دوره در برخی مدارس که از نظر سطح آموزشی یا محلیت بهتر بالاتر از لیسه های دیگه هستند باید یک آزمون ورودی داده بشه که البته به شخصه پیشنهاد می کنم که خیلی در بند کدوم مدرسه بهتر هست نباشید . چون برعکس مدارس ایران اینجا معلم های خوب در تمام مدارس هستند و انحصاری و برندی معلم ها رو به مدارس نمی فرستند . در ضمن برای دانش آموزی که تازه اومده اصلا قبول شدن در این آزمون ورودی قابل باور و امیدوار کننده نیست , مگر اینکه به زبان ترکی کاملا مسلط باشد و یک مرور کلی بر دروس سالهای قبلی آموزش ترکیه داشته باشد.

مدارک مورد نیاز برای ثبت نام در مدارس ترکیه:
حتما شناسنامه های پدر , مادر و دانش آموز همراهتون باشه برای اینکه برای مدرسه گواهی تولد لازم هست که نشون بده این دانش آموز فرزند شماست و گواهی تولد هم میشه ترجمه شناسنامه فرزند شما که سفارت ایران در ترکیه انکار رو انجام میده.
این دو کارنامه باید ترجمه رسمی بشن ولی اصلا بهتون پیشنهاد نمی کنم که در ایران این کار انجام بشه , چون هم هزینه اون خیلی بالاتر میشه هم زمانبر هست ولی در ترکیه خیلی سریعتر این کار رو انجام میدن و هزینه اون هم کمتر خواهد بود.
برای انجام ثبت نام حتما لازم هست که شما خونه اجاره کرده باشید و یکی از قبوض شما در دستتون باشه تا موقعیت ملک رو بسنجن برای ثبت نام در مدرسه .
یکی از مهمترین مدارک این هست که شما باید برای اقامت اقدام کرده باشید, ایرانیان می توانند بدون ویزا تا ۹۰ روز در ترکیه اقامت داشته باشند . ولی اگر قصد دارید طولانی مدت در ترکیه اقامت داشته باشید و از امکانات تحصیلی و … استفاده کنید باید حتما برای درخواست اقامت (توریستی , کاری , تحصیلی , سرمایه گذاری ) اقدام نمایید . که اصطلاحا به اینکار راندوو زدن معروف شده . راندوو یعنی وقت مصاحبه شما در سایت اداره مهاجرت فرمهایی رو باید پر کنید و به سوالاتی پاسخ دهید و مدارکی را باید آماده کنید , به شما پیامک یا ایمیل می زنند و روز ملاقات یا راندوو رو به شما اعلام می کنند . در روز راندوو کل اعضای خانواده به همراه مدارک به اداره مهاجرت منطقه که در پیامک ارسال شده آدرس آن مشخص گردیده مراجعه می کنید و مدارک را ارائه می دهید . میانگین بین یک ماه تا سه ماه طول میکشه که کارت اقامت به دست شما برسه. البته این توضیح رو هم بدم که خیلی نکات جزئی باور نکردنی هست که اگر اشتباه وارد کنید ممکن شما رو قبول نکنند و فقط تجربه ارتباط با وکلای ترک احتمال این خطاها رو کاهش میده . مثلا اگر از شما پرسیده شود که درآمد شما چقدر هست اگر واضح توضیح ندید که از ایران درآمد دارید و فقط بگید مثلا ماهی ۴۰۰۰ لیر درآمدم هست میگن شما در ترکیه کار سیاه می کنید و دیپورت , چون شما هنوز اقامت کاری یا مجوز کار در ترکیه رو ندارید , یا اگر برای تمدید های بعدی اگر برگه اشتغال به تحصیل فرزندتون رو در مدارکتون بگذارید خیلی تاثیر داره . البته این نکته رو هم بگم که در ترکیه تقریبا همه هموطنانمون بر این باور هستند که می توانند به بهترین نحو برای شما راندوو بزنند و مبالغ گزافی از شما دریافت کنند بابت این کار ولی من به شما پیشنهاد می کنم تا با هزینه بسیار اندک در دفتر مایداس به صورت رسمی اقدام به پر کردن راندوو بفرمایید تا از دست کلاهبرداران و مشکلات بعد در امان باشید.
حالا برای ثبت نام شما باید اثبات کنید که اقدام برای اقامت انجام شده و شماره ثبت شده در فرم ثبت نامی شما در اداره مهاجرت می تونه این کار رو انجام بده.
اگر شما تازه وارد استانبول شده باشید و به زبان ترکی مسلط نباشید در صورت تمایل شما مترجمین و متخصصین این امر در شرکت میراث شما را تا انتهای کار همراهی خواهند کرد.
همونطور که قبلا هم توضیح دادم برخی جزئیات ممکن هست متغییر باشه و من به شما پیشنهاد می کنم قبل از اینکه از ایران خارج شوید حتما از طریق واتس آپ با متخصصین ما در این زمینه مشاوره تلفنی داشته باشید تا در صورتی که مدارک جدیدی مورد نیاز بود به شما اطلاع دهند که همراه خود داشته باشید و سرعت فرایند ثبت نام افزایش یابد.